2015. aastal toimunud 15. folklooripäev ja 5. külade kokkutulek Assikveres

Assikvere tänavuseks suursündmuseks oli piirkonna külade 5. kokkutulek ja 15. folklooripäev 15. augustil. Sel puhul anti välja raamat „Assikvere piirkonna elust 20. sajandil“, mida saavad soovijad Assikverest või Pala raamatukogust osta.

Kokkutulekul esines Tõnis Türna ettekandega piirkonna ajaloost. Kuulajad said muuhulgas teada, et endise Halliku valla mehed olid kuulsad vankrirataste tegijad. Praegugi leidub paljudes siinsetes vanades majades poolvalmis vankrirataste detaile.

Näitus „Vanad armsad asjad” pakkus avastamist ja meenutusrõõmu vanemale põlvkonnale. Tikitud linad ja käterätid, kootud linased kangad, tekid ja vaibad lõid meeleolu, sinna juurde sajandivanused karbid, portselanesemed, kohviveskid, kandikud, brennerid jms.

Kodaveremurdelise folkloorikava koostas Ann Kilk Mari Vallisoo luule alusel teemal „Meie inimesed”. Mari murdeluuletused on lood ja jutustused omakandi inimestest: õmbleja Loovist, Kirbu Teelest, Topi omadest ja teistest, keda küla teadis ja tundis. Lavastas Ülle Meos ja Assikvere näitetrupp kandis lood vaheldumisi Mari samasisuliste luuletustega ette. Kaasa lõid ka lapsed. Kaasa lõi ja etendusele andis värvi Linda Olmaru. Folkloorikava filmis üles Andrus Kilk ning selle salvestusega DVD-d saab vaatamiseks laenutada Pala raamatukogust. Folkloorikava valmimist toetas Rahvakultuuri Keskus.

Külalisesinejaks oli ansambel Lõõtsavägilased Karksi-Nuiast. Noored poisid, keda õpetab Margus Põldsepp, naudivad pillimängu ning see rõõm muusikast jõudis ka kuulajateni.